Making e-Cerpen / 11 posts found

Mengejar Matahari

“Aku amat menyintaimu sayang...tapi jodoh kita jauh menyimpang.., kini aku sudah dimiliki dan bahagia bersama isteri tercinta tetapi setiap kali kesejukan malam mencengkam jiwa ini... aku mulai mengingati wajah manis mu, senyuman manjamu dan tergelak pula bila aku terpaksa mendongak bila berbicara dengan mu. Saat gembira itu juga adalah saat menggelupur jiwa ini menitiskan air mata kering, mengenangkan perhubungan cinta kita yang hangat... tiba-tiba terputus di tengah jalan. Sedih, teramat sedih...…

Putera Ali

"Putera engkau akan sesak nafasnya, hancur otaknya sebelum dia sempat mencium bau dunia Salji Biru ini..." laung perempuan tua yang berdiri jauh di atas batu besar di dalam gua yang lembap dan basah itu. Hijau pekat wajah berkedutnya, menajam renung mata merahnya. Mengurai panjang rambutnya, hilai ketawanya, mendirikan roma, "Eewhihihi...Bayu, kau juga akan kuhancurkan!" "...tolong jangan apa-apakan dia. Bunuhlah aku tapi, lepaskan putera ku..tolonglah.." pinta Raja Bayu, dia masih terikat ketat…

Anna Maria

"Cinta seolah-olah satu peperangan. Senang terjadi, susah untuk berhenti dan tidak mudah dilupakan!" Di padang luas berumput lembut, seorang gadis remaja terbaring di riba ibunya yang masih kelihatan jelita. Kebingungan melanda di mindanya apabila soalannya dijawab dengan perumpamaan sebegitu. Sambil memandang langit biru yang terbentang luas, dia bertanya lagi, "Mom...camana kisah cinta Mommy dengan Daddy?" "Ehh??...mana boleh cakap, rahsia!" gurau ibunya yang tersenyum meleret, malu. "Mengapa…

Cinta Zulaikha

FOR STORY TREE & GUIDE PLEASE CLICK HERE Taman Danau Permai tidak sebingit mana apabila dipenuhi bacaan Yaasin dari seorang Imam yang kelihatan tersengguk-sengguk mengantuk, duduk bersila di ruang tamu. Tidak pernah tercapai dek akal aku, untuk melihat sebuah majlis tahlil yang begitu lengang dan dihadiri hanya beberapa orang sahaja dari ahli jemaah surau. Ibu kelihatan sugul, putih merah seluruh wajahnya, bengkak sekeliling matanya menangisi anak yang disayanginya terbalut rapat dengan kain…

Formula sebuah fiksyen

urrghh...lama betul rasanya tidak berada di blog sendiri. Frust juga tengok lengang je. Hope lepas ni ada banyak masa kat sini. Alright...minggu ni special sikit.  Masa bro belajar menulis dulu, bro ada belajar tentang formula tau...haa. Menulis fiksyen pun ada formula macam matematik lak. Jadi bro nak kongsi dengan u all sume :) Ini formula yang paling simple dan sangat berjaya dalam sebuah fiksyen :- Hero dan Penjahat mesti sama-sama terror dalam bidang masing2 Tapi hero mesti ada kelemahan…

Too much thinking…

Kenal tak gambar di sebelah ni siapa? Cuba teka siapa...hehe, maybe susah kut kan.  :) Okey, dia sebenarnya adalah seorang penulis berbangsa Perancis. Dialah juga orang pertama sekali yang telah membuat penemuan di dalam cara penulisan romantik. Haaa...sebab itulah barangkali french people ni, romantik-romantik belaka kan. Nama beliau ialah Francois Rene de Chateaubriand. Bagi saya, mutiara kata darinya sangat bermakna. Katanya... The original writer is not one who imitates nobody, but one whom…

Malam Yang Hangat…

  15 tahun yang silam...  "Aku tidak pernah lupa peristiwa malam itu..." Menyilau terang langit senja, terpancar kilat hangat bercahaya menerangkan seketika ruang bilik aku. Wajah Zura kelihatan jelas, keletihan... sudah berkali-kali dia cuba menyelamatkan dirinya dari kerakusan ku, namun aku terus memujuk dan menghasut demi memuaskan nafsu aku yang bergelora bagai ombak ganas memukul pantai jauh di luar rumah usang milik Mak Cik Pah ini... "Abang, tolonglah, Zu sayangkan Abang tapi takkan…

Prolog Pilihan – By Zack!

YES! Akhirnya bro dapat juga memilih satu prolog yang bagi bro sangat berkualiti. Semua yang hantar bagus-bagus sebenarnya, namun prolog ini bro pilih adalah kerana cara penulisan Zack yang Cool, ideanya yang unik dan berbeza dari cerita biasa. Jalan ceritanya juga menarik, ada cinta tapi tidak jiwang, tidak heavy! Tetapi bro ada DUA permintaan lah... 1. Untuk mengelakkan cerita ini lari dari konsepnya, ada 1 syarat yang perlu dipatuhi, selain dari syarat ini, anda masih free berkarya.  ~ "Tidak…

Minda Ingin Bercinta…

 Ditulis Oleh :  Razzi, Dini, Leo, Azwa, Lizz, Samara, CeQda, Shed...anymore?? IQ 180, "Melangkaui batas manusia biasa!" Itulah ayat yang selalu ayah aku gunakan. Itulah juga yang sering diheboh-hebohkan kepada seluruh kampung, malu aku. Anaknya sangat bijak...berpelajaran tinggi dan best student...itulah kata-kata ayah selalu. Cukup-cukup bangga setiap kali bercerita. Sedangkan aku duduk diam di situ seperti satu objek. Bahan untuk mereka berbual dan merasa hairan.  "Ya IQ aku tinggi ...tapi…

The End is near…MERDEKA!

Merdeka! :) Semangat sikit ekk...tapi yang buat Bro lagi teruja ni hah... "Jeans" Yep...nampaknya e-cerpen pertama kita sudah hampir kepada penghujungnya. Remember the deal?...Sabtu 12mlm adalah penamatnya. So, you all dah fikir ke ending cerita ni macamana??!...pening gak kan...tapi interesting! Siapa yang nak buat ending tu tak tahu lah...mungkin sesiapa saja...fuhhh! Berdebar-debar gak ni :) Alright before that, nak announce sikit ni...the e-cerpen program is ready and inilah covernya...cam?…